Motor praktijk

YAMAHA XJ 6 NAKED ABS

Voor onze motorrijlessen gebruiken we een Yamaha XJ 6 Naked met ABS.

Vanaf 21 jaar kunt u bij ons terecht voor de zware klasse.

Tussen 21 en 24 jaar zit er wel code 80 op je rijbewijs. Hiermee mag je rijden op een driewielig motorijtuig, een lichte motor (A1 ) en een middelzware motor (A2). Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs. Ben je nog geen 24 jaar als de code vervalt? Dan moet je bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder code 80. Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs (A2), mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Als je via getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

De motorexamens AVB en AVD

Het motor Praktijkexamen bestaat uit 2 examens, het AVB examen en het AVD examen. Het eerste examen is de voertuigbeheersing en bestaat uit de bijzondere verrichtingen, het tweede examen is de verkeersdeelneming op de openbare weg.

Het eerste examen AVB bestaat uit 4 clusters die als volgt zijn ingedeeld:

1 Lopen en parkeren met de Motor ( 1 oefening )

2 Bijzondere verrichtingen bij lage snelheid ( 6 oefeningen )

3 Bijzondere verrichtingen bij hoge snelheid ( 3 oefeningen )

4 Remoefeningen ( 3 oefeningen )

In Totaal zijn er dus 13 bijzondere verrichtingen verdeeld in deze 4 bovengenoemde clusters. Op het examen krijgt men 7 bijzondere verrichtingen waarvan er minimaal 5 voldoende dienen te zijn, echter mogen niet 2 oefeningen fout zijn in dezelfde cluster.

Zodra men geslaagd is voor het onderdeel AVB kan het tweede gedeelte, het examen verkeersdeelneming AVD pas gepland worden, waarna het afsluitende motor rijexamen plaatsvindt.

Wat vinden onze leerlingen